Friday, 15 July 2011

Borak Kamera : Light Trail

Pernahkah anda tgk gmbr mcm nie???





haa..mesti ramai dah pernah tgk gmbr sebegini rupa kn..kali ini sy nak share serba -sedikit mcmmana nak hasilkan foto begini.....


1. Masa

 -waktu yg paling sesuai nak shoot light trail nie biasanya waktu malam la kn....klu tgh2 mlm yg banyak lampu lebih sesuai...tapi boleh juga korang buat pada waktu petang nak dekat2 gelap...ada gak details langit ckit kan...^_^


2. Kreatif angle

-cuba dapatkan angle atau perspektif yg menarik....biasanya yg kita tgk gmbr aras2 mata jer kn...cuba dapatkan low angle ker...untuk dapatkan hasil yg lebih menarik...cuba dan terus cuba hingga puas hati..:))


3.Lokasi

-lokasi yg menarik biasanya berdekatan dgn jalanraya larr kn...bulatan, jln raya yg ada curves...yg mana yg rasa-rasa ada kenderaan lalu tu kira ok lah tu..baru jdi light trail kn...^_^


4. Framing 

-Frame foto anda sebaiknya...compo dan segala yg berkaitan seharusnya dijaga la sebaiknya kn..hehe..


5. Filter

-filter??kalau boleh buka filter yg ada..UV filter kerr, ND filter ker, CPL filter ker...sbb utk elakkan Flare dalam foto kita nanti...




Setting

- gunakan S (Nikon)/ Tv (Canon)

-setkan kepada Shutter speed 15s, 20s, dan seterusnya...lihat perbezaan hasilnya...

-Manual Mode ( M ) juga boleh digunakan.. apperture setkan utk permulaan kepada f/8..dan shutter speed mengikut kehendak masing2 seperti diatas...jika overexpose, gunakan apperture yg kecil seperti f/11, f/16 dan seterusnya

- setkan kepada Iso yg paling rendah untuk permulaan...

- Shoot dalam RAW file jika ada...

- Manual fokus juga boleh digunakan jika keadaan terlalu gelap...jgn paksa lens anda utk autofokus..nanty rosak..hehe

- timing shoot anda...pastikan ada la kereta nak lalu masa anda shoot tu...klu jalanraya kosong xde dpt apa nanti..hehe

- kalau ada shutter release boleh gunakan BULB mode juga...


ok....sampai sini sja dlu share kali ni k...nanty akan diupdate lagi kalau ada penambahan atau pengurangan ok..hehe....so, selamat mencuba...:-)


Sekian , terima kasih...^_^

3 comments:

  1. nk blajar sgt teknik nih...akan dicube nnti...
    tq

    ReplyDelete
  2. my pleasure bro...go n try it bro...:-)

    ReplyDelete
  3. Nk tnya sikit..bulb mode 2 ap??kegunaan??

    ReplyDelete