Friday, 24 June 2011

Borak Kamera : Potret outdoor

Potret???...huhu..terlalu panjang utk dibincangkan..hehe..tapi myb kita bleh share2 sdikit kat sini kn....hehe
ok....sy share2 tentang potret...bnyk cabang potret ne...potret xsemestinya muka org..benda,dan lain-lain juga boleh jadi potret yg menarik..terpulang kepada photognya...^_^


Tapi kali ni sy nak share tentang potret orang...sbb kebanyakan kita lebih suka shoot model atau talent kn...hehe


Apa peralatan yg perlu ada??


Biasanya kalau nak amek potret outdoor ne mmg leceh ckit kan bebanding dgn studio....sbb pencahayaan yg xtentu klu outdoor ne....so, peralatan tambahan yg perlu korang bawa kalau ada....kamera of coz la kena ada kn..hehehe

 1. Reflector
  

-kalau ada yg 3 in 1 tu lagi bagus...kita ada diffuser, reflector silver, dan reflector gold..gunakan reflector dan diffuser ne utk dapatkan pencahayaan yg terbaik....xtaw cmne rupa reflector?...haa...ni rupe dia..hehehe





2.  Flash


  -Kalau korang ada flash atau lebih dikenali sebagai speedlight, bawa jerr...hehe..walaupun waktu tu tengah hari ke,siang ke...kita boleh bermain dengan flash utk hasil yg lebih mantopppss....:))



3. Lens 50mm atau zoom lens 70-300mm


-ini lens2 yg basic la klu ada...korang bawa la...sbb dgn lens ne kita boleh buat potret yg lebih menarik..kalau ada lens yg lagi upgrade dari nie lagi bagus la...bukan cakap kitlens xbagus...tapi kalau yg ada kelebihan boleh beli lens selain kitlens tu apa lagi,,bawa la lens2 anda ke outdoor...hehe





Nak guna mode apa??M?A?P?S?auto?Potret?


ok..xtaw la kalau org lain kn..biasanya kalau shoot outdoor potret sy lebih biasa gunakan Mode M dan A...kalau mode M kita akan kawal semuanya secara manual...so,,,kalau nak main tukar2 exposure senang la kn...


Mode A pun sy selalu gunakan..kita setkan jer apperture berapa,pastu nanti dia akan setkan shutter yg sesuai...biasanya hasil yg diberikan baik...^_^..so...anda bebas untuk tentukan yg mana nak guna..hehehe



Metering pula sy akan gunakan Matrix(Nikon) atau Evaluate Metering (canon)...tapi anda boleh bermain dengan metering..cuba try gunakan mode2 lain seperti Spot dan Center weighted metering...cuba lihat perbezaannya...^_^


White Balance pula mcm sy cerita la kn...Auto WB mmg bagus tapi kadang-kadang ikut keadaan juga...cuba gunakan 'shade' dan 'cloudy'...anda pasti terpukau..hehehe



 Panduan semasa mengambil potret dengan orang

  • carilah background sesimple yg boleh..kerana lebih sedap dipandang dan mata akan lebih tertumpu kepada subjek
  • mulakan dengan potret asas...shoot full body, half body,...mulakan shoot dengan subjek ada eye contact dengan kamera...lepas dah abis shoot asas potret, barulah mulakan dengan angle2 ker,,pose2 maut ker...hehe
  • kalau outing, mesti ramai photog kn?haaa...tnggu turn anda..xperlu berebut...cari masa yg sesuai...xnak la gambar kita nanty sma mcm gambar kwn kita kn..angle sama, compo sama...hehe



ok...itu serba sedikit sy share tentang potret..ada banyak lagi yg boleh dibincangkan pasal potret ni..xpe2..nanty update la pelan2 kn.,.hehe..ok,,kalau da kurang kerr,,telebe kerr,,,tegur2 la k...hehe...



Sekian, terima kasih....:-))

    2 comments:

    1. good info bro..thanks

      ReplyDelete
    2. my pleasure bro..jz a little sharing...:-)

      ReplyDelete